Serebral Palsi (SP) doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrası merkezi sinir sisteminde oluşan hasar sonucu görülen motor ve/veya mental bozukluktur. Meydana gelen hasar ilerleyici olmamakla beraber fiziksel fonksiyonlardaki yetersizlik ömür boyu devam edebilir.
SEREBRAL PALSİ HABERCİSİ OLABİLECEK ERKEN BELİRTİLER
1 AYLIK BEBEK
Sürekli ağlama
Emme bozukluğu
Çevresinden gelen uyarılara cevap vermeme
Kusma
Havale
2 AYLIK BEBEK
Refleks kaybı
Kaslarda aşırı sertlik ya da gevşeklik
3 AYLIK BEBEK
Gözde kayma, titreme
Bebeğin sırtüstü, baş ve topuklar üzerinde yay gibi gergin durması
Bebeğin gülmemesi, annenin yüzüne bakmaması
4 AYLIK BEBEK
Baş kontrolünün olmaması
Gözde kontağı kuramaması
Her iki elini ya da tek elini parmağı içeride kalacak şekilde yumruk yapması
Kaybolması gereken reflekslerin devam etmesi
8 AYLIK BEBEK
Bebek kendi başına dönemez
El-göz koordinasyonu kuramaz
Bebek uzun otururken bacaklarını çaprazlayarak oturur ve gövdesi öne doğru düşer.
10 AYLIK BEBEK
İki ayağını aynı anda kendine çekerek sıçrar tarzda emeklemer.
Ayağa kalkmada zorluk çeker.
Ağzındaki salyayı yutamaz ve akıtır.
Verilen yiyeceği ağzına götüremez.
12 AYLIK BEBEK
Parmak ucuna basarak ayağa kalkar
Destekli yürürken parmak ucuna basarak yürür.
UMUT YILDIZI ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİNDE TERAPİ YAKLAŞIMLARI
Serebral Palsi’li çocukta bir çok sorun bir araya gelerek aile ve çocuk için yaşamı güçleştirir. Bu nedenle problemlerin iyi bir şekilde tanımlanması çok önemlidir. Ancak bilimsel ve bilinçli yaklaşım SP’ li çocuğun daha bağımsız bir yaşama kavuşmasını sağlayabilir. Serebral palsinin klinik tablosu, oluşum nedenine, lezyonun şiddetine, şekline ve diğer komplikasyonların olup olmadığına bağlı olarak çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bu nedenle her çocuğun tedavi ve rehabilitasyon programı farklılık gösterir. SP’ li çocuklarda görülen problemlerin en aza indirilmesi ve onların topluma kazandırılması çok yönlü bir rehabilitasyon programı ile sağlanabilir. Ailenin eğitiminden, çocuğun fiziksel çevresininin düzenlenmesine kadar sorunlar belirlenerek rehabilitasyon programına dahil edilmelidir.
Umut yıldızı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindeki fizyoterapi programını deneyimli fizyoterapistler uygulamaktadır. Bebeğin büyümesiyle birlikte rehabilitasyon uygulamalarına değişiklikler ve eklemeler yapılmaktadır. Rehabilitasyon çocuk bağımsız (ya da en az bağımlılıkla) yaşama yetisini kazanana kadar devam etmektedir.
Bilinmesi gereken en önemli şey Serebral palsinin terapi ve rehabilitasyonunun çok uzun bir süreç olduğudur. Bebeğin büyümesi ile birlikte rehabilitasyon uygulamaları da devam eder.
SP ‘ li çocukların gelişimi diğer çocuklar gibi normal süreçte ilerler. fakat Normal bir bebeğin gelişim basamakları süreç içerisinde normal seyrinde gelişir. Örneğin 6 aylıkken oturur, 9 aylıkken emekler, 12-14 ay arası yürümeye başlar. Tüm bunlar için ailenin ekstra bir efor sarfetmesi gerekmez. Zaten süreçte bunlar kendiliğinden olur. Ancak serebral palsili bir bebeğin doğumdan itibaren gelişiminin her aşamasında destek alması gerekir. Bu destek çocuk gelişimini bilen uzman fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanı takibinde olmalıdır umut yıldızı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde tecrübeli uzmanlar eşliğinde her serebral palsili çocuğa özel aylık ve yıllık terapi programı uygulanmaktadır.Serebral palsi fiziksel yetersizlikleri içerir. Bilinçli bir yaklaşım ve etkili rehabilitasyon ile yetersizlikleri en aza indirgemek mümkündür. SP’li bebeklerin taşınması fizyoterapistinin gösterdiği şekilde destekli ve çevre iletişimini sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Oturma, emekleme, ayakta durma gibi motor gelişim aşamaları terapistin uygun gördüğü zamanlarda başlatılmalıdır. Yürümeye başlayacak SP’li çocuklarda ayakkabı ve gerekiyorsa yürüme cihazının tipine karar vermek önemlidir.
Biz merkezimize devam eden aileyi gelişim basamakları konusunda bilinçlendiriyoruz. Böylece aileye çocuğun sınırlılıklarını öğreterek, çocuğun gelişim sürecini yakalaması ve yetersiz olduğu durumlarda nasıl destekleyeceğini anlatıyoruz. Aile ise evde çocuğuna nasıl destek olacağını öğrenerek varsa normal gelişim gösteren diğer çocuklarıyla kıyaslama yapmaması gerektiğini tecrübe etmektedir.
Umut yıldızı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde serebral palsili bireylerin fiziksel gelişimleri ile zihinsek gelişimleri aynı anda yürütülmektedir. Çünkü çocuk fiziksel olarak büyürken aynı zamanda zihinsel beyin kapasitesi de gelişmelidir. ikisini birbirinden ayırmak doğru değildir. Yani sadece fizyoterapi uygulamak yada sadece bireysel eğitim yapmak doğru değildir. terapinin aynı anda paralel gitmesi gerekir. Bu noktadan yola çıkarsak gelişimin en önemli basamaklarından biri olan dil gelişimi ve bağlantılı olarak sosyal gelişimi rehabilitasyon sürecinde çok önemlidir. Zeka seviyesi, görme, konuşma, işitme ve algı bozuklukları fiziksel özre eşlik etse de ilerleyici değildir SP’li çocuklarda değişik psikolojik bozukluklar oluşabilir. SP’li çocukların evde sürekli bakıcılar ya da ebeveynlerle kalmaları doğru değildir. Normal çocuklarla da iletişim kurabileceği ortamlar yaratılmalıdır. SP’li çocuklar aşırı koruma altına alınmamalı ve yapabilecekleri aktivitelere fırsat tanınmalıdır. Merkezimize devam eden ailesi ve sosyal çevresiyle uyum problemi yaşayan çocuklara yönelik uzman psikolog ve pedagoglar psikoterapi seansları uygulamaktadır.
Kurumumuz hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
0342 321 21 22
info@umutyildizi.com
Şehirgösteren Mah. 68002 Nolu Cad. No:104 Şehitkamil/Gaziantep
Copyright 2017 - Umut Yıldızı - Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi